تاثیرات فیبر غذایی بر بدن

//تاثیرات فیبر غذایی بر بدن
  • نان سوپر فیبر

تاثیرات فیبر غذایی بر بدن

۱)کاهش ریسک بیماریهای قلبی:

ابتلا به بیماری قلبی اکثرا نتیجه انسداد عروق کرونری است.انسداد رگ حداقل باید ۷۰% شود تا علامت بالینی ایجاد شود که بسیارخطرناک وجبران ناپذیر است.

عوامل مهم در بیماری کرونری قلبی عبارتند از:

  • سن بالا
  • جنسیت:به طور متوسط زنان ده سال دیرتر از مردان علامت دار می شوند.
  • استعداد ژنتیکی
  • مصرف قرص های ضدبارداری
  • یائسگی
  • فشارخون بالا
  • بالا بودن کلسترول خون
  • بالا بودن تری گلیسیرید خون
  • چاقی
  • دیابت
  • سیگارکشیدن
  • مصرف مشروبات الکلی
  • استرس

مصرف فیبرها، خصوصا فیبرهای محلول با کاهش قند و کلسترول بد خون و همچنین تعدیل و تنظیم وزن و فشار خون، ریسک ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهند.

فیبرها همچنین باعث بالا رفتن کلسترول خوب خون شده که این امر در بهبود عملکرد قلبی و عروقی بسیار موثر می باشند.

۲)کاهش چربی خون:

چربی های مضر برای بدن کلسترول بد و تری گلیسیرید هستند.که توسط فیبرهای محلول  کاهش پیدا می کنند و کلسترول خوب که برای بدن مفید است،توسط فیبرهای محلول افزایش پیدا می کند.

مکانیسم ها عبارتند از:

  • باند شدن فیبرها به اسیدهای صفراوی در روده کوچک و افزایش دفع این اسیدها از بدن:  این امر باعث افزایش تولید اسید صفراوی توسط کبد می شود و کبد برای ساخت آن، کلسترول بد را از خون برداشت می کند در نتیجه میزان کلسترول بد در خون کاهش می یابد.
  • فیبرها در روده بزرگ توسط باکتری ها تا حدی تخمیر می شوند: فیبر محلول نسبت به فیبر نا محلول بیشتر تخمیر می شود. در اثر این فرایند،فراورده های مختلفی از جمله اسید چرب با زنجیره کوتاه تولید می شود که شامل استات، بوتیرات و پروپیونات می باشند. این اسیدهای چرب از طریق روده بزرگ وارد دستگاه گردش خون می شوند و به کبد می روند.در آنجا از طریق محدود کردن فعالیت آنزیمی باعث کاهش تولید کلسترول توسط کبد می شوند.
  • پروپیونیک اسید که در اثر فرایند تخمیر به دست می آید، باعث کاهش سطح کلسترول بد و تری گلیسیرید می شود.
  • فیبرها باعث کاهش  جذب چربی در روده کوچک می شوند و میزان کلسترول خوب بدن را در خون افزایش و میزان تری گلیسیرید خون را کاهش می دهند.

۳-کاهش فشار خون:

با مصرف فیبر محلول،فشار خون سیستولیک و دیاستولیک هر دو کاهش می یابند.

فیبر محلول باعث افزایش حساسیت سلولها به انسولین شده و در نتیجه میزان انسولین موجود  در گردش خون کاهش می یابد.این امر باعث بهتر شدن بافت سلولهای سازنده دیواره رگها می شود و در نتیجه فشار خون کاهش می یابد.

۴)تاثیرات ضد انعقادی:

افزایش مقدار فیبرینوژن پلاسما باعث افزایش ریسک بیماری های قلبی می شودکه

با مصرف فیبرهای غذایی میزان آن کاهش می یابد.

مصرف فیبر باعث افزایش حساسیت سلولها به انسولین شده که این امر باعث کاهش سنتز عوامل انعقادی توسط کبد می شود.

۵)تعدیل وزن بدن:

مصرف فیبر باعث کاهش احساس گرسنگی و کاهش کالری مصرفی می گردد. بعداز حدود  ۴ هفته مصرف روزانه و مداوم فیبر در حدود ۸۰۰ گرم کاهش وزن دیده می شود.

با مصرف فیبر محلول هضم و جذب کربوهیدراتها نیز کاهش می یابد.

با مصرف طولانی مدت فیبر محلول، هورمون کوله سیستوکینین که توسط روده کوچک ترشح می شود،افزایش می یابد. این هورمون باعث تاخیر در تخلیه معده می گردد که طبیعتاً موجب بروز احساس سیری برای مدت بیشتری می گردد.

۶)محافظت از آنتی اکسیدان ها در بدن:

فیبرها به آنتی اکسیدان ها باند شده و مانع از بین رفتن آنها در طول دستگاه گوارش می شوند لذا در روده بزرگ که فرایند تخمیر صورت می گیرد، آنتی اکسیدان ها از فیبر جدا شده و به سرعت جذب می شوند.

۷)دیابت:

در حالت طبیعی گلوکز(قند خون) توسط هورمون اسولین به داخل سلول ها رفته و مصرف می شود و در نتیجه میزان گلوکز خون در حد طبیعی باقی می ماند.اگر میزان گلوکزخون بیشتر از حد طبیعی باشد،مقدار انسولین کاهش پیدا می کند و سلول ها در برابر انسولین مقاومت نشان دهند،دیابت به وجود می آید.

مصرف فیبر محلول در افراد مبتلا به دیابت، باعث کاهش مقاومت سلولها به انسولین شده باعث کاهش میزان نیازبدن به انسولین و همچنین افزایش حساسیت سلول ها به انسولین می شودو نیز فیبر ها مانع هضم و جذب کامل کربو هیدراتها شده،در نتیجه میزان قند خون پایین می آید.

فیبرها در افراد سالم هم باعث کاهش انسولین صبحگاهی می شوند و در نتیجه

میزان قند خون تنظیم می گردد و باعث کاهش ریسک بیماری قلبی وفشار خون و کلسترول می شود.

۸)افزایش جذب روی،کلسیم،آهن و منیزیم:

فیبرها قابلیت باند شدن به یون های روی،کلسیم،آهن و منیزیم را دارند و وقتی فیبردر روده بزرگ تخمیر شد،این یون ها آزاد و بلافاصله جذب بدن می شوند.

۹)یبوست:

یبوست به اجابت مزاج کمتر از ۳ بار در هفته اطلاق می شود. علاوه بر این مدفوع سخت،احساس پری در پایین شکم و احساس دفع ناقص نیز می توانند از علایم یبوست با شند.

فیبرهای نامحلول با مکانیسم های مختلفی برروی عملکرد روده تاثیر می گذارند:

  • افزایش حجم مدفوع و نرم کردن آن
  • رقیق کردن محتویات روده
  • در اثر تخمیر فیبرهاتوسط باکتری های روده،موادی آزاد می شوند که حرکات روده را افزایش می دهند.

در فیبر خوراکی مقدار زیادی پنتوز وجود داردکه باعث جذب آب به داخل روده می شوددر نتیجه مدفوع حجیم تر و نرمتر می گردد.همچنین در اثر فرایند تخمیر گازهای دی اکسید کربن،متان و هیدروژن به وجود می آیندکه باعث افزایش حجم مدفوع می شوند.

۱۰)بیماری های التهابی و سرطان روده بزرگ:

عوامل موثر در سرطان روده بزرگ عبارتند از:

  • جنس
  • موقعیت جغرافیایی
  • ژنتیک
  • سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی

در اثر تخمیر فیبرهادر روده بزرگ موادی بوجود می آیندکهخاصیت شبه هورمونی دارند و خصوصا مانند هورمون انترولاکتون در روده عمل می کنند.این هورمون باعث محدود شدن رشد چندین نوع از سلول های سرطانی می شود.

همچنین در اثر تخمیر،اسیدچرب با زنجیره کوتاه بوجود می آیدکه اثر محافظتی در برابرسرطان روده بزرگ دارد.

۱۳۹۵/۱۱/۲۷ ۱۳:۰۱:۴۹ دی ۱۴ام, ۱۳۹۵|مقالات|

زبان سایت